İslâm’ın dördüncü emri olan orucun iki önemli vakti vardır; birisi sahur vakti, diğeri de iftar vaktidir. Güneşin batmasıyla birlikte iftar vakti de girer ve özellikle Ramazan ayında mü’minlerin topluca bu ibâdeti yaptığı düşünülürse, ne kadar rûhanî bir iklim teneffüs edildiği daha iyi anlaşılır. Bu mânevî atmosferin yoğun olduğu zamanlarda, bazı sofralarda burukluk yaşanmaması için, durumu müsait olan mü’minlerin el verdikçe iftar vermesi, iftar daveti verilemiyorsa iftar bağışında bulunmaları, hem dinen hem de insanlık adına şahane bir adım olacaktır.
Peygamberimiz (aleyhissalâtu vesselâm), yaptığı iftar dualarında Müslümanları, orucunu açacak fakir kimseleri sofralarında bulundurmaya teşvik etmiştir. Rasûl-i Ekrem’in bu teşviki, iftar davetlerinin genellikle zenginler arasında bir gösteriş unsuru hâline gelmesini de önleyici bir uyarı niteliğindedir.
Peygamberimiz (aleyhissalâtu vesselâm) iftar vermekle alâkalı şunları söylemiştir:
“Kim bir oruçluyu iftar ettirirse, oruçlu kadar sevap kazanır. Oruçlunun sevabından da hiçbir şey eksilmez.” (Tirmizî, Savm 82)
Yine Efendimiz (aleyhissalâtu vesselâm) şöyle buyurmuştur:
“Kim bu ayda bir oruçluya iftar verirse, bu onun günahlarının bağışlanmasına, Cehennem azâbından kurtulmasına ve kendi mükâfatından hiçbir şey eksilmeden bir oruç tutma sevâbına daha nâil olmasına vesile olur.” Bunu işiten sahâbîler:
“Ey Allah’ın elçisi! Hepimiz bir oruçluyu doyuracak kadar yiyeceğe sahip değiliz.” dediler. Rasûlullah (sallallahu aleyhi ve sellem) Efendimiz bunun üzerine:
“Kim bir oruçluyu bir hurma ile veya içecek su ile veya tadımlık bir süt ile iftar ettirirse, Allah ona bu sevâbı verir.” buyurdu. (Ali el-Müttakî, VIII, 477/23714)
O sebepten hiç kimse az veya çok diye düşünmeden bu büyük fırsatı değerlendirmeli ve Ramazan’da elinden geldiğince iftar vermelidir.
Evet, günümüzde fakir ve muhtaç kişilere ulaşması zor olabiliyor, özellikle yaşadıkları yerde fakir insanların az oluşu ya da hiç olmaması, yoğun çalışma hayatı olan insanların da hayır yapmaya vakitlerinin olmaması, insanların bağış yapmasını güçleştiriyor. İşte dernekler tam da bu noktada imdada yetişiyor. Şefkat Eli Derneği olarak; sizlerin iftar bağışlarınızı gerek yurt içinde, gerekse Afrika, Yemen, Arakan, Afganistan ve Gazze gibi yerlerde en muhtaç insanlara ulaştırıyoruz.
Sayfamızdaki “Bağış Yap” butonuna tıklayarak, bir kişilik iftar bağışında bulunabilirsiniz. Eğer daha fazla kişiye bağış yapmak isterseniz, adet kutucuğuna istediğiniz rakamı girip ona göre bağış miktarını artırmanız mümkündür.