Anasayfa

Giriş/Üye

Hesap No

Bağış Yap

Sepetim

Ruhuna Kurban

Ruhuna Kurban

Hemen Bağış Yap

Ruhuna Kurban Nedir?

İnsanlık tarihinde eskiden beri var olan bir ibadet şekli olan kurban; İslâm’da insanın Allah’a yaklaşmasına vesile olan çok önemli bir ibadettir. Ölmüş anne, baba, dede veya diğer yakın akrabaların ruhu adına kesilen ve Allah rızası için bağışlanan bu kurbana “Ruhuna kurban” ismi verilir.

Ayrıca kurban borcu olan kişinin hayatta iken bıraktığı mal varlığı yeterli ise, vârisleri tarafından vasiyetinin yerine getirilmesi gerekmektedir.

İslâm’da Ruhuna Kurbanın Yeri

İslâm literatüründe “Ruhuna kurban” veya “Ölü kurbanı” ismiyle belirtilen bir kurban çeşidi yoktur. Fakat sevabı ölmüş kişiye bağışlanmak üzere kurban kesildiği bir rivâyette belirtilir. Tâbiînden Haneş’in rivâyetine göre O, şöyle demiştir: “Ben Ali’yi (r.a.) iki koçu (birden) kurban ederken gördüm de kendisine: ‘Bu da nedir?’ diye sordum. ‘Rasûlullah (s.a.s.) (sağlığında) kendi yerine bir kurban kesmemi vasiyet etti. İşte ben de onun yerine kurban kesiyorum!’ cevabını verdi.” (1)

Bu rivâyette Hz. Ali, kurbanı kesme gerekçesi olarak Hz. Peygamberin (s.a.s.) kendisine böyle bir vasiyette bulunduğundan bahsetmiştir. Dolayısıyla bu hadis, eğer vasiyeti yoksa ölmüş kişi adına kurban kesileceğine delâlet etmez. Buna göre; vasiyeti olmadan ölen kimseler için mirasçılarının kurban kesmeleri gerekmemektedir. Ancak bir kimse, sevabını ölmüş bulunan anne veya babasına ya da diğer yakınlarına bağışlamak üzere hayır kurumlarına, dul, yetim, âfetzede ve muhtaç kişilere bağışta bulunmak üzere kurban kesebilir.

Ruhuna Kurban Kesmenin Gerekleri

• Ölen bir yakını veya akrabasının bulunması.
• Ölen yakını tarafından ruhuna kurban kesilmesinin vasiyet edilmesi.
• Kurbanı kesecek/kestirecek olan kişinin Müslüman olması ve aklî dengesinin de yerinde olması gerekir.
• Kesilecek olan kurban; koyun, keçi, manda, sığır veya deve gibi hayvanlar arasından seçilmelidir.
• Kurbanlık hayvan deve ise 5 yaş, sığır 2 yaş, küçükbaş hayvan ise 1 yaşını doldurmuş olması gerekir.
• Hayvanın âzâlarının tam olması, yaratılıştan veya sonradan bir organının eksik olmaması, herhangi bir sakatlık olmaması yani hayvanın sağlığının yerinde olması gerekir.

Bu şartlar sağlandığı takdirde, yılın her gününde ve vasiyet varsa Kurban Bayramı’nda ruhuna kurban kesilebilir.

Ruhuna Kurbanın Etinden Kimler Faydalanabilir?

Ölen kişinin, sağlığında kendisi için kurban kesilmesine dair bir vasiyeti bulunmuyorsa, vasiyeti yerine getiren yani kurbanı kesen kişi bu kurban etini ihtiyaç sahiplerine dağıtabileceği gibi, kendisi ve yakınları da yiyebilir. Fakat ölen kişinin vasiyeti var ise, bu kurban etinin tamamı muhtaç kimselere dağıtılmalıdır. Vasiyeti yerine getiren kişi ve yakınları yiyemez. (2)


Ruhuna Kurban Bağışı Nasıl Yapılır?

Şefkat Eli İnsanî Yardım Derneği, ruhuna kurban hizmetiyle kesimden dağıtıma kadar tüm işlemleri yaparak hem kurban sahiplerine, hem de muhtaç durumdaki insanlara hizmet vermektedir.

Derneğimiz vasıtasıyla gerçekleştirilen ruhuna kurban kesimleri haftalık olarak yapılmaktadır. Ayrıca ruhuna kurban kesim işlemleri ile et dağıtım videolarının linkleri, bağışçılarımızın cep telefonlarına SMS olarak iletilmektedir.

Web sayfamızdaki “Bağış Yap” butonuna tıklayarak, ruhuna kurban bağışınızı hızlı ve güvenilir bir biçimde yapabilir, kurban etlerini Asya ve Afrika’da en çok ihtiyacı olan insanlara ulaştırmamızı sağlayabilirsiniz.

(1) Ebû Dâvûd, Edâhî, 2 [2790]; Tirmizî, Edâhî, 3 [1495].
(2) İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, 6/326.