Devletlerin savaş, kriz ya da doğal âfet durumlarında yetersiz kalması nedeniyle ortaya çıkan duruma insanî diplomasi denilir. O sebepten insanî diplomasiye, uygulanması gereken en önemli diplomasi türü diyebiliriz.
İnsanî diplomaside hiç hesapta olmayan, aniden ortaya çıkan vakalarda, kişiler veya dernekler aracılığıyla insanların korunması sağlanır. Bunun yanı sıra, kişi veya dernekler aracılığıyla devletlerarası arabuluculuk ve kriz sonlandırma gibi görevlerin yerine getirilmesi hedeflenir. Savaş, kriz ya da doğal âfet gibi aciliyet arz eden durumlarda dernekler ve sivil toplum kuruluşları devletler ile işbirliği yaparak, insanların zor durumlardan kurtarılması ve daha iyi şartlarda yaşaması için her türlü yardımda bulunur. Ulaştırılması gereken yardımların ulaşmasını engelleyen durumlar mevcut ise, bu durumları taraflar arasında arabuluculuk yaparak, her türlü zararın ortadan kalkması sağlanır.
Kısaca insanlara yardımların ivedilikle ulaştırılması için devletleri ikna ederek, yardıma muhtaç durumdaki insanlara en kısa sürede erişmeyi hedefler. Şefkat Eli Derneği’nin faaliyetlerinden biri de işte bu insanî diplomasidir. Derneğimiz bunları (maddî manevî) insanî yardım, bağışlar ve yardım kampanyaları yoluyla yapmaktadır. Şefkat Eli Derneği 2017 yılından bu yana insanî diplomasi alanındaki çalışmalarını titizlikle yürütmektedir.
İnsanî diplomasinin geleneksel diplomasiden farkı; insanların çıkarlarını gözetiyor oluşudur. İnsanların özgürce yaşamalarını sağlamak insanî diplomasinin başlıca kuralıdır. Ayrıca geleneksel diplomasi kalıcı iken, insanî diplomasi geçicidir çünkü yalnızca âcil durumlarda yürürlüğe girer.
İnsanî diplomasinin uygulanması için sivil toplum kuruluşları ile derneklere büyük iş düşmektedir. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi, dernek ve sivil toplum kuruluşları insanî diplomasinin işlemesi için söz konusu devletlerarasında arabuluculuk yaparlar. Bu çabalarının meyvesi olarak da savaş veya doğal âfet mağduru insanların hayat standartlarının yükselmesine önayak olmuş olurlar.
Bununla birlikte STK yani sivil toplum kuruluşları ve yardım dernekleri, insanî diplomasinin hızlıca gerçekleşebilmesi amacıyla sosyal medya ile televizyon kanallarını da araç olarak kullanmaktadırlar. Böylelikle mesaj ve amaçlarını daha çok insana ulaştırarak farkındalık oluşturup, zor durumdaki insanların bundan kurtularak refah seviyelerini yükseltmeye yardımcı olurlar.
İnsanî diplomasi, tam olarak insanı ön plana alan bir diplomasidir. İnsanî diplomasiye verebileceğimiz örnekler ise şunlardır:
• Salgınlara karşı uluslararası çapta yardım kampanyaları düzenlenmesi.
• Savaş yaşanan bölgelerde bulunan çocuk, kadın, yaşlı, engelli ve diğer sivillerin kurtarılmaya çalışılması.
• Kuşatılmış olan bölgelerdeki sivillerin kurtarılması.
• Kuşatılmış olan bölgelerdeki sivillerin kurtarılması.
• Savaş ve doğal âfet mağdurları için yiyecek, giyecek, su ve barınma ihtiyaçlarının karşılanması.
• Yapılan bağış ve yardımların insanlara sorunsuz bir şekilde ulaşmasının sağlanması.
• Kişiler, taraflar ve devletler arasında arabuluculuk yapılması ve sorunların çözülmesi adına tarafların dinlenmesi.
• Savaş veya terör faaliyetlerinde esirlerin kurtarılması için arabuluculuk yoluyla müzakerelerin yapılması.
Bunlar insanî diplomasiye verebileceğimiz yalnızca birkaç net örnektir. Bunların hayata geçirilmesi için dernekler, sivil toplum kuruluşları, vakıflar ve insanî diplomasiyi benimseyen ve buna hizmet eden diğer mecralar çalışmalar yürütmelidirler. Böylelikle Türkiye başta olmak üzere Asya, Afrika, Suriye ve diğer coğrafyalardaki insanların hayatlarının güvence altına alınması sağlanmış olunur.
Şefkat Eli İnsanî Yardım Derneği, gerçekleştirdiği insanî diplomasi uygulamalarıyla, insanların hayatlarını kurtarma ve iyiliğini sağlama amacını taşır. Derneğimizin insanî diplomasiye dair uyguladığı prensipler şunlardır:
• Uygulamalarında hayatı tehlike altında olan insanların din, dil ve ırk ayrımı yapmadan hayatlarını risk altına atmamak.
• Sivil insanların temsilciliğini en iyi şekilde yerine getirmek.
• Siyasî polemiklere girmeksizin insanların hayatlarını kurtarmaya ve kolaylaştırmaya çalışmak.
• İnsanî diplomasi alanında karşılaşılan ilk zorluklarda çalışmaların durmamasını ve devam etmesini sağlamak.
• Şeffaflık anlayışını benimsemek.
• Yardım, arabuluculuk ve diğer konularda tüm tarafları dinleyerek, tarafların haklarını koruyacak şekilde denge sağlamak.
• Yapılacak girişimlerde ortaya çıkabilecek riskleri saptamak ve risk analizine göre hareket etmek.
• Taraflarla iletişimi tarafsız bir şekilde sağlamak.
• Yardım ve girişimlerde gizliliğe önem vermek ve insanların hayatlarını tehlikeye atacak durumlardan kaçınmak.
• Tüm taraflar arasında kabul görmek.
• Sürecin kusursuz bir şekilde işleyişini sağlamak.
İnsanî Diplomasi İçin Bağış Yolları Nelerdir?
Şefkat Eli İnsanî Yardım Derneği, insanî diplomasi amacıyla çeşitli bağış ve yardım kampanyaları düzenlemektedir. Bu kampanyalara isteyen herkes katılabilir. Derneğimizin en büyük destekçisi Türk ve yabancı bağışçılardır. Bağış yapacak kişiler derneğimizin web sitesi üzerinden online, EFT veya havale ile bağış yapabilmektedirler. Bu bağışlar sayesinde mağdur ve mazlum durumdaki herkese ulaşarak, iyiliğe uzanan şefkat eliniz olmaya devam ediyoruz...