Adak kurbanı; din açısından yükümlü tutulmadığı hâlde, kişinin kendi vaadi ve isteğiyle üzerine vâcip kıldığı ibadete denir.
Adağı genel olarak herhangi bir hususta –özellikle zor durumlarda– Allah’ın yardımını temin gayesiyle başvurulan dinî bir davranış olarak tarif edebiliriz.
Kur’ân-ı Kerîm’de adağı teşvik eden veya yasaklayan herhangi bir âyete rastlanmamakla beraber, Hz. Meryem ve annesine atfedilen adakla ilgili iki olay zikredilmektedir. Bu âyetler:
“Bir zamanlar İmrân’ın karısı: ‘Rabbim! Karnımdaki çocuğu sırf sana hizmet etmek üzere adadım. Benden kabul et. Şüphesiz sen hakkıyla işitensin, hakkıyla bilensin.’ demişti.” (Âl-i İmrân, 3/35)
“Ye, iç, gözün aydın olsun. Eğer insanlardan birini görürsen, ‘Ben Rahmân (olan Allah)’a bir oruç (susmak) adadım. Onun için bugün hiçbir kimseyle konuşmayacağım!’ de.” (Meryem, 19/26)
Bazı âyetlerde ise yapılan adakların yerine getirilmesinin önemine dikkat çekilmektedir:
“Sonra kirlerini gidersinler, adaklarını yerine getirsinler ve Beyt-i Atik’i (Kâbe’yi) tavaf etsinler.” (Hac, 22/29)
“O kullar adaklarını yerine getirirler. Kötülüğü her yanı kuşatmış bir günden korkarlar.” (İnsan, 76/7)
Peygamber Efendimiz (aleyhissalâtu vesselâm) da bir hadis-i şerifte şöyle buyurmuştur: “Bir kimse bir şey adar da adını koyarsa, belirttiği şeyi yerine getirmesi lazımdır.”
Yapılan adak, adak sahibinin maddî gücünü aşmamalı ve onu zor duruma düşürmemelidir. Ayrıca başkasına ait bir şey de olmamalıdır. Buna mukabil küçükbaş adayan büyükbaş kesebilir fakat büyükbaş adayan ne olursa olsun büyükbaş kesmek zorundadır. Maddî durumu müsait olmasa da, adağını yerine getirmediği müddetçe bu borç üzerinden düşmemektedir. O sebepten adak adanırken, kişi maddî gücünün üzerinde niyet etmemelidir.
Kurban adayan kişi; sığır, koyun ve keçi gibi hayvanlardan birini kestiğinde (ya da kestirdiğinde), kesilen hayvanın etinden adak sahibi yiyemez. Adak sahibinin aile ve yakın akrabaları da yiyemez. Adak hayvanının etini fakir ve muhtaç kimselere tasadduk etmek gerekir.
Biz, Şefkat Eli İnsanî Yardım Derneği olarak bağışçılarımızın adak kurbanı işlerini, başından sonuna her yönüyle organize ediyoruz.
Derneğimiz vasıtasıyla gerçekleştirilen adak kurbanlarımızın kesimleri haftalık olarak yapılmaktadır. Ayrıca adak kurbanlarının kesim videoları, bağışçıların cep telefonlarına SMS olarak iletilmektedir.
Adak kurbanlarının kesimini, yoksulluğun had safhada olduğu Asya ve Afrika kıtalarında yapmaktayız. Özellikle Çad, Somali, Afganistan, Arakan ve Yemen gibi ülkelerde, muhtaç durumdaki insanlara adak kurbanlarınızın etlerini en hızlı ve güvenilir bir şekilde ulaştırmaktayız.
Sayfamızdaki “Bağış Yap” butonuna tıklayarak, adak kurbanlarınızı hızlı, sorunsuz ve güvenilir bir biçimde bağışlayabilirsiniz.